Bir gelin adayının maceraları bölüm 8: Catering firması sorunsalı ve organizasyon bozuklukları

Artık gelin adaylığı falan kalmadı, hatta düğünüm geçeli neredeyse bir yıl oldu ama yine de kaldığımız yerden devam. Geriye bu hariç 2 yazı kaldı, sonra gelsin seyahat notları :)

(Bu yazı, gelin adaylarının düğünde yaşayabilecekleri aksaklıkları engelleyebilmek için çorbada bizim de tuzumuz olsun diye yazılmıştır.)

Catering Firması Sorunsalı

Daha önce, “Mekan seçimi” konulu yazımda, seçtiğim mekandan çok memnun olduğumu ancak düğünde ne yazık ki bir takım aksaklıklar yaşadığımı sizlere aktarmıştım. O yazının üzerine onlarca kişi bana bu aksaklıkların neler olduğunu soran mailler attı, ben de hepsini tek tek cevapladım. Şimdi de burada, yaşadığım aksaklıkları ve sizlerin bunları yaşamaması için yapmanız gerekenleri, kendi yaşadığım olayları baz alarak kısmen aktarmaya çalışacağım.

Mekan seçimi konulu yazımda, düğün mekanım olan Villa Riva Garden’dan bahsetmiştim. Villa Riva Garden, düğünle ilgili aklınıza gelebilecek her konuda size muazzam bir esneklik tanıyor. Eğer siz de benim gibi her detaya ayrı ayrı önem veriyorsanız, her şeyin tam sizin istediğiniz gibi olmasını istiyorsanız böyle bir esnekliğe sahip bir mekan bulmalısınız. Villa Riva Garden, bize her konuda sağladığı esnekliği catering firması konusunda da sağladı ancak biz, menüsü ve verdiği fiyat bize makul geldiği için VRG’nin bize önerdiği firma ile çalışmaya karar verdik ki bu düğünle ilgili yaptığımız en büyük hata oldu. Şimdi burada firmanın ismini açık açık yazıp bugüne kadar yaşadığım sıkıntıları tekrar tekrar yaşamak istemiyorum, bu yüzden firmadan kısaca “catering firması” olarak bahsedeceğim.

Ben yemekli düğünlerden pek hoşlanmıyorum; herkesin masalarda oturması, bir anda bütün yemeklerin gelmesi ve herkesin haldır huldur yemek yeyip gelinle damada dikkat etmemesi tuhaf ve biraz da çirkin geliyor. Kokteyl formatındaki düğünler daha çok hoşuma gidiyor. Bu yüzden, ekstra kokteyl masaları, bar tabureleri ve menünün üzerine ekstra yiyecekler de fiyata eklenince yemekli düğünle arada fiyat farkı kalmadığı halde kokteyl formatını tercih ettik. Ancak hesaba katmadığımız, zaten yaşamadan kimsenin de hesaba katamayacağı bir faktör vardı. Yemekli bir düğünde, masalara sizin seçtiğiniz menünün aynısı olmasa da bir şeyler gelmek zorundadır, ancak kokteyl formatındaki bir düğünde bunun takibini yapamazsınız. Gelin ve damat olarak, o günün telaşıyla, masalara hiç yiyecek gitmese bile fark edemezsiniz, keza aileleriniz de öyle. İşte maalesef bizim de başımıza bu kimsenin aklından bile geçmeyecek şey geldi ve biz bunu ancak düğünden sonraki günlerde öğrenebildik. Catering firmasının organizasyonunda mı bir sıkıntı oluştu, yoksa göz göre göre dolandırıldık mı bilemiyorum ama düğünümüze, bizim oluşturduğumuz menüdeki yiyecek miktarının onda birinden bile az yiyecek gelmişti! Düşünün ki, siz düğününüz için kişi başı ücret olarak diğer mekanların yemekli ücretlerinden daha fazla para ödüyorsunuz ama patronunuzun eşinin açlıktan tansiyonu düşüyor, aç kalan hamile bir iş arkadaşınızın yardımına yine patronunuz koşuyor, yorulmasınlar, rahat etsinler diye en güzel yerde masaya oturttuğunuz üniversite hocalarınızın masasına neredeyse yiyecek hiçbir şey gitmiyor.

Neyse ki, bu korkunç “aksaklığa” rağmen, düğündeki tüm detaylara çok özendiğimiz için olsa gerek, onlarca kişiden, düğünümüzün hayatlarında gördükleri en güzel düğün olduğunu ve daha güzelini görebileceklerini düşünmediklerini işittik de, bozulan morallerimiz biraz olsun düzeldi.

Peki bu tip ya da buna benzer bir problemi nasıl engellersiniz? Öncelikle, eğer düğününüzü VRG’de yapacaksanız, söz konusu catering firması ile çalışmayacaksınız. Bunun dışında, çözüm çok basit; birkaç tane yakın arkadaşınızı önceden bilgilendirerek, ara ara organizasyonun gidişatını denetlemelerini isteyeceksiniz. Hatta ara sıra tuvaletlerin de durumunu kontrol etmelerini, bir problem varsa mekan sahibine bildirmelerini isterseniz, düğününüzü problemsiz atlatabilirsiniz. Unutmayın, arkadaşlar hayat kurtarır.

Kuaför Sorunsalı

Kuaför konusunda, yaptığımız provaların da neticesinde görsel açıdan bir problem yaşamamama rağmen, kuaförün anlaştığımız saatten tam 1 saat geç gelmesi, yeterince gelin-damat fotoğrafı çektirecek kadar süre kalmamasına ve günün bütün planının aksamasına neden oldu. Bunu engellemek için size tavsiyem, kuaförle aranızda bir sözleşme yapın ve sözleşmeye uymadığı takdirde dava açacağınızı sözleşmede belirtin. Biz düğünümüz için beraber çalıştığımız bir çok kişiyle sözleşme yaptık ancak kuaförle sözleşme yapmak aklımıza gelmemişti, siz boşvermeyin, yapın.

Pasta Standı Sorunsalı

Benim için, düğün pastası da düğündeki diğer detaylar gibi çok önemliydi. Düğünlerin hemen hemen hepsinde düğün pastası düğün pakedine dahil olur ve çıkartılamaz, firmalar da daha fazla kar etmek için pastanın kalitesini düşük tutarlar. Bizim mekanımız her konuda olduğu gibi bu konuda da serbestlik tanıdığı için uzun araştırmalar ve tadımlar sonucunda, hayatımda yediğim en kaliteli ve en lezzetli cupcakeleri üreten İstanbul Cupcakery ile anlaştık. İstanbul Cupcakery’nin düğünümüz için hazırladığı cupcakeler, görsel olarak sözleşmemizdekine %100 uymasa da inanılmaz lezzetlilerdi ve görsel açıdan tatmin edicilerdi. Ancak sözleşmemizde yer alan vintage tarzındaki pasta standı, düğün alanına getirilmemişti. Biz de sözleşmemizde, “Pasta standı getirilmezse …. TL toplam tutardan düşülecektir” gibi bir madde eklemediğimiz için, verilen hizmet eksik olduğu halde ücreti tam ödedik. Siz siz olun, sözleşmenizde hiç bir açık kapı bırakmayın ki, olabilecek aksaklıkları önceden engelleyin.

Fotoğraf Sorunsalı

Ben şahsen gelin ve damadın hep aynı gülümsemeyle misafirlerin arasında durduğu, sadece misafirlerin değiştiği, birbirinin tıpatıp aynısı düğün fotoğraflarından hiç haz etmiyorum. Bütün fotoğraflar doğal, habersizce çekilmiş olsun, o anki duygularımızı yansıtsın istiyorum. Hele o fotoğrafların düğün esnasında satılması ve insanların hiç istemedikleri halde, ayıp olmasın diye zorla o fotoğrafları satın almaları… Fotoğrafçı arayışımızda da bu konuyu öncelikli olarak belirttim ve sonuçta düğün esnasında herkesle tek tek poz vermedik, konukları dolaşırken arada hatırlatan olursa poz verdik ve fotoğraf çektirdik. Ancak ne yazık ki düğünden sonra bunun büyük bir eksiklik olduğunu fark ettim. Satış olayına hala çok karşıyım, ayıp ve çok çirkin buluyorum ancak yine de herkesle fotoğraf çektirip daha sonra bu fotoğrafları sahiplerine ulaştırırsanız, konuklarınıza güzel bir hatıra bırakmış olursunuz.

Düğünde yaşadığım problemler hakkında anlatacaklarım şimdilik bu kadar. Aklıma gelirse yine ara ara yazarım. Sırada, bol fotoğraflı dekorasyon yazısı var!

Konuyla ilgili diğer yazılar:

3 thoughts on “Bir gelin adayının maceraları bölüm 8: Catering firması sorunsalı ve organizasyon bozuklukları

  1. Merhabalar biz de önümüzdeki sene villa riva gardenda evlenmeyi düşünüyoruz, aynı sorunları yaşamamak adına düğününüz olduğu sırada çalıştığınız organizasyon firmasının ve catering firmasının ismini mail yoluyla paylaşmanız mümkün müdür? Şimdiden teşekkürler, eşinizle bir ömür boyu mutluluklar.

  2. Selamlar, acaba sıkıntı yaşadığınız catering firmasının ismini öğrenebilir miyim?

Yorum bırakın