Ekmekle Yenilecek Nefis Lezzetler

Bugün Mutfak Sanatları Akademisi’nde, Komşufırın sponsorluğunda düzenlenen, Şef Melis Sadıkoğlu ile “Ekmekle Yenilecek Nefis Lezzetler” kursuna katıldık.

Etkinlikte hep beraber adım adım yaptığımız yemeklerin bir kısmını orda sıcak sıcak tükettik, kalanını da bol bol Komşufırın ekmeği ve kurabiyesi eşliğinde paketleyip eve götürdük.

İlk önce Bruschetta olarak bildiğimiz İtalyan mezesine yeni bir yorum getirilerek yapılmış “Baget Dolması”nı yaptık. Baget dolması benim damak tadıma pek hitap etmedi, ben klasik bruschetta’dan yanayım, dolayısıyla tarif vermiyorum ama fotoğrafa bakıp da gözü dönen ve  isteyen olursa gönderebilirim:)

İkinci yemek “Kuru Bamya Çorbası” idi. Bamya bugüne kadar nefret ettiğim sebzeler içinde birinciliği kimseye kaptırmamışken bugün bana ikinci tabağı yedirecek kadar lezzetli oldu. Görüntü pek ahım şahım olmadığı için fotoğraf koymuyorum ama buyrun tarifi:

Kuru Bamya Çorbası

Malzemeler

  • 50 gr kuru bamya
  • 1 adet limon (dilimlenmiş)
  • 3 su bardağı su
  • 1 yemek kaşığı (~60 gr) tereyağı
  • 1 yemek kaşığı zeytinyağı
  • 150 gr kuşbaşı kuzu eti
  • 2 adet orta boy soğan
  • 1 yemek kaşığı biber salçası
  • 5 su bardağı et suyu
  • 2 adet limon
  • tuz
  • karabiber

Tarif

  1. Bamyaları yağsız tavada 5-6 dakika kavurun, ardından bir bezle ovalayıp tüylerinin dökülmesini sağlayın.
  2. Bir tencereye 3 bardak suyu ve limon dilimlerini koyup suyu kaynatın. Su kaynayınca bamyaları suya atıp 5-10 dakika haşlayın. Ardından suyunu süzüp bamyaları dizili oldukları ipten çıkartın. Limon dilimlerini atın.
  3. Bir tavada yarım yemek kaşığı tereyağını eritin, ardından minik minik doğradığınız kuzu etlerini tavaya atıp bir miktar tuz ve karabiber ile kavurun.
  4. Soğanları ince ince kıyın. Başka bir tavada bir yemek kaşığı zeytinyağını kızdırıp soğanları kavurun.
  5. Salçayı bir miktar etsuyuyla eritin.
  6. Daha önce bamyaları haşladığınız tencereye bu defa etsuyunu, bamyaları, soğanı, salçayı ve etleri koyun. Geri kalan 2 limonu da çorbaya sıkın. Yaklaşık 15 dakika kaynadıktan sonra çorbayı ocaktan alıp servis yapın.

Bu çorbayı 3 farklı Komşufırın ekmeğiyle beraber denedik: Yayla ekmeği, Osmanlı ekmeği ve Kastamonu ekmeği. Benim favorim Kastamonu ekmeği oldu hatta şu ana kadarki Komşufırın favorim olan tam tahıllı ekmeğin de önüne geçti.

Bu yemeğin ardından bir başka hiç hazetmediğim yemek olan humusa geçtik ve bir kez daha gördüm ki doğru malzeme ve doğru tarifle her yemek güzel olabiliyormuş.

Bence bu humus 2 türlü yenebilir, şöyle ki:

Ilık humuslu simit kanepeler

Malzemeler (yalnızca humus için)

  • 300 gr haşlanmış veya konserve nohut
  • 100 gr tahin
  • 30 gr sızma zeytinyağı
  • 4-5 diş sarımsak
  • 2 adet limon
  • tuz

Ekstra malzemeler (süslü ve enfes humuslu kanepeler için)

  • 10 gr kırmızı biber
  • 4 dilim çemensiz pastırma
  • 15 gr dolmalık fıstık
  • 15 gr tereyağı
  • 1 adet komşufırın susamlı simit (biz bunu simitle yiyemedik, ekmekle yedik ama simitle çok daha güzel oluyormuş)
  • ince kıyılmış maydanoz
  • 5 adet kornişon turşusu

Tarif

  1. Haşlanmış nohutu, varsa kalın kabuklarından ayırarak bir kaba koyun.
  2. Sarımsağı tuzla ezip nohutun üzerine ekleyin.
  3. Tahini, zeytinyağını, 2 adet limonun suyunu ve tuzu da kaba koyup el blenderıyla püre haline gelene dek karıştırın. Aslında bu noktada enfes humusunuz hazır ancak henüz önemli misafirler için uygun hale gelmedi:) Yine de humusunuzu bu şekilde de yiyebilirsiniz, son derece lezzetli oluyor.
  4. Bir tavada tereyağının yarısını eritip kırmızı biberleri çok kısa süre kavurun (köpürünceye kadar)
  5. Başka bir tavada dolmalık fıstıkları tereyağının 1/4’ü ile kavurduktan sonra bir kaba alın. Ardından ince ince kıydığınız pastırmaları aynı tavaya koyun ve tereyağının kalan 1/4’ü ile kavurun.
  6. Simidi 1 parmak kalınlığında parçalara kesip fırında biraz kızartın.
  7. Fırından çıkardığınız simidin üzerine humusu, kırmızı biberi, pastırmayı ve fıstıkları koyun.
  8. Son olarak ince doğranmış turşu ve maydanozla süsleyip servis yapın.

Son olarak da lezzet bombası, kalori canavarı kruvasan sandviçler:

Bu fantastik tatlıda benim için tek sorun fazla bitterli olmasıydı, bu yüzden tarifteki bitter çikolatayı çıkartıp yerine sütlü çikolata koyuyorum, siz kendi damak zevkinize göre değiştirirsiniz.

Çilekli kruvasan sandviç

Malzemeler (2 kişilik)

  • 130 gr çilek
  • 10 gr balzamik sirke
  • 20 gr esmer şeker
  • 10 gr tereyağı
  • 50 gr sütlü çikolata
  • 50 gr beyaz çikolata
  • 2 adet kruvasan

Tarif

  1. Çilekleri yıkayıp saplarını çıkartın. Bir tavada erittiğiniz tereyağında soteleyin. Birkaç dakika soteledikten sonra üzerine balzamik sirkeyi ekleyin, yine bir dakika bekledikten sonra esmer şekeri ekleyin.
  2. Bu esnada Beyaz çikolatayı ve sütlü çikolatayı ayrı ayrı kaplarda benmari usülü eritin (mikrodalgada yaklaşık 1 dakikada da eritebilirsiniz)
  3. Kruvasanları yatay olarak ortadan ikiye kesip 2 dakika kadar fırında ısıtın.
  4. Fırından çıkardığınız kruvasanların bir tarafına beyaz, diğer tarafına sütlü çikolatayı sürün, üzerlerine de çilekli karışımı boşatıp kapatın. Tabağı çilek tavasaında kalan sıvıyla süsleyip servis edin.

Bu bol lezzetli ve bol kalorili gün için Komşufırın’a, Mutfak Sanatları Akademisi’ne, Şef Melis Sadıkoğlu’na ve tüm sorularımızı içtenlikle yanıtladığı için Komşufırın ekibinden Özlem Küçük’e çok teşekkürler!

Reklamlar

Bir Cevap Yazın

Aşağıya bilgilerinizi girin veya oturum açmak için bir simgeye tıklayın:

WordPress.com Logosu

WordPress.com hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap / Değiştir )

Twitter resmi

Twitter hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap / Değiştir )

Facebook fotoğrafı

Facebook hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap / Değiştir )

Google+ fotoğrafı

Google+ hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap / Değiştir )

Connecting to %s