Kepekli Hafif Krep

Krep, gözleme, pancake, akıtma.. Herkesin farklı bir isim taktığı, aralarında küçük farklar bulunan ama temelde aynı olan bu hamur işi bence hafta sonu kahvaltılarına bambaşka bir hava katıyor. İlk önce bir arkadaşımın evinde yediğim, daha sonra internetteki çeşitli tarifleri deneyerek konuyla ilgili tecrübe kazandığım bu “yemeğin” yapımını, her seferinde bekleme süresini biraz daha kısaltıp malzemelerinden sakıncalı olanları da azaltarak sonunda kusursuz hale getirdim. Hemen hemen her tarifte yer alan, 1 saatten 1 geceye kadar uzayabilen buzdolabında bekleme süresi aslında pek gereksizmiş, bunu öğrendim. Bir de her krep tarifinin olmazsa olmazı olan yağ, aslında krep için pek de bir şey değiştirmiyormuş.

Malzemeler:

4 Kişilik (12-15 adet 15 cm çapında krep)

  • 2 yumurta
  • 2+1/4 su bardağı yağsız süt
  • 3+1/4 su bardağı kepekli un
  • 1 çay kaşığı tuz
  • 1 tatlı kaşığı toz tatlandırıcı
  • yarım paket kabartma tozu (tercihe bağlı, olmasa da olur)
  • 1 çay kaşığı tereyağı aroması (olmasa da olur)

Tarif:

  1. Büyük bir kasede yumurtaları çırpın.
  2. Aynı kaseye unu eleyin, elekte kalan kepekleri de kaseye dökün.
  3. Tuzu, tatlandırıcıyı, kabartma tozunu (kabartma tozu koymazsanız krepler fotoğraftaki gibi kabarık değil ince olurlar), varsa tereyağı aromasını da ekleyin.
  4. Mikserle veya çırpıcıyla çırpın. Hamurun kıvamı yoğun fakat akışkan olmalı. Bu kıvama gelene kadar üzerine katıysa süt, sıvıysa un ekleyin.
  5. Kızgın krep tavasına (veya çok iyi durumdaki bir teflon tavaya) bir kepçe yardımıyla karışımı dökün. Hep aynı kepçeyle aynı miktarda dökerseniz krepleriniz eşit çapta olurlar.
  6. Tavanın altını kısın. Kabartma tozu koyduysanız hamurun üzerinde delikler, koymadıysanız tepecikler oluşacak, şaşırmayın.
  7. 4-5 dk sonra bir spatula yardımıyla krebin tersini çevirin. Rengi fotoğraftaki renge ulaşmışsa pişmiştir. Diğer tarafı gözleme gibi kraterli ve koyulu açıklı olacaktır, buna da şaşırmayın. O tarafı da piştiğinde sıcak kalması için kapaklı; cam ya da seramik bir kaba koyun. Metal kaba koymayın. Hamur bitene kadar işlemi tekrarlayın.

Hamurunuzu tavaya çok kısa sürede ve tek hamlede dökmeyi başarırsanız görüntüsü alttaki fotoğraftaki gibi tek renkli olacaktır. Bir an için duraksarsanız ise 2 üstteki fotoğraftaki gibi 2 renkli olur.

Bu krepler gerçekten de çok hafif ve lezzetli oluyor. Ama üzerine hiç bir şey sürmeden tatlı niyetine yemek isterseniz biraz daha tatlandırıcı eklemeniz gerekiyor. Bu haliyle ise ekmek niyetine, sabahları 1-2 adet tüketebilirsiniz.

Reklamlar

Bir Cevap Yazın

Aşağıya bilgilerinizi girin veya oturum açmak için bir simgeye tıklayın:

WordPress.com Logosu

WordPress.com hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap / Değiştir )

Twitter resmi

Twitter hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap / Değiştir )

Facebook fotoğrafı

Facebook hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap / Değiştir )

Google+ fotoğrafı

Google+ hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap / Değiştir )

Connecting to %s